Wereldkampioenschap Tafeltennis 2017 in Dusseldorf

6 juni

De finale kreeg zijn verwachte beloop: de nummers 1 en 2 van de wereld namen het tegen elkaar op in een superspannde wedstrijd. Uiteindelijk trok Ma Long aan het langste eind en moet Fan Zhendong nog twee jaar wachten om de troon over te nemen van de beste speler ter wereld.

4 juni

In de 8ste finales won thuisspeler Boll dan toch van de Portugees Freitas. In de match tussen Xu en Lin leek mijn voorspelling wél uit te komen in de 5de set toen Lin 5 matchpunten had op 10-5. Toen won Xu Xin 7 punten op rij en versloeg hij alsnog zijn jonge landgenoot. De Japanners doen het prima dit toernooi want Koki Niwa kegelde Ovtcharov eruit.

In de kwartfinales geen verrassingen meer. De drie resterende Chinezen wonnen allen hun wedstrijd. Ma Long had de zwaarste klant aan Timo Boll. Xu Xin was erg nerveus tegen de los gehende Harimoto, maar uiteindelijk had hij nog overschot. De 13-jarige Japanner van Chinese komaf zal echter in de toekomst een echte rivaal vormen voor China. Fan Zhendong had weinig moeite met Koki Niwa en in de enige wedstrijd zonder Chinees, haalde Lee het van Wong.

In de halve finales krijgen we een broederstrijd tussen Ma en Xu, die Ma normaal zou moeten winnen. Xu lijkt een stuk trager dan vroeger, wat zijn penhouderspel niet ten goede komt. In de andere halve finale zie ik geen problemen voor Fan tegen Lee.

Bij de vrouwen heeft Ding Ning het toernooi gewonnen ten koste van haar landgenote Zhu. Ding Ning is nu al voor de derde keer op rij wereldkampioene en voegt zich bij de legenden van haar sport.

2 juni

Ten opzichte van mijn pronostiek zijn er drie wijzigingen. Freitas hield de punten thuis tegen Flore,  Pistej won toch van Lakatos (een gokje was dat) maar de grote verrassing viel in het Koreaans-Chinees treffen tussen Lee Sangsu en Zhang Jike. Lee speelde hypersnel tafeltennis, won de backhand rally's en wipte de voormalige Olympisch kampioen. Dat levert volgende tabel op:

 1. Ma - Chuan
 2. Freitas - Jang
 3. Harimoto - Pistej
 4. Lin - Xu
 5. Lee - Samsonov
 6. Jeong - Wong
 7. Ovtcharov - Koki
 8. Filus - Fan  

Voor Ma en Fan zou er nog altijd niks aan de hand mogen zijn en we zien Pistej niet ook nog Harimoto verschalken, maar de rest zal spannend zijn. Hier mijn pronostiek

 1. Ma - Freitas
 2. Harimoto - Lin
 3. Lee - Wong
 4. Ovtcharov - Fan

Bij de vrouwen gaan de halve finales tussen Ding Ning en Hirano Miu, en tussen Zhu Yuling en Liu Shiwen. Zhy sneed onderweg de jonge Japanse Ito Mima de pas af.

1 juni

Tweede ronde bij de mannen enkel vandaag, het toernooi dat ik hier hoofdzakelijk zal bespreken omdat ik van vrouwentafeltennis niet zoveel voorkennis heb.

Ma Long gaat door maar moest toch 2 sets prijsgeven tegen Anton Kallberg. In zijn kwart van de tabel vinden we nog Marcos Freitas, Timo Boll en Chang CHi-Yuan terug. In het tweede kwart viel een grote verrassing te noteren: de 13-jarige Japanner Harimoto, die eerder onze landgenoot Cedric Nuytinck klopte, nam de maat van zijn landgenoot Jun Mizutani, bronzen medaillewinnaar in Rio. Een opmerkelijke prestatie vinden we verder bij de 5de en minst bekende Chinees Lin GaoYuan, niet omdat hij won van de Oostenrijker Habesohn, maar wel vanwege de setstanden: 1-11,2-11,6-11,11-8,4-11. En dat terwijl Habesohn eerder nog Kenta Matsudaira had uitgeschakeld.

Fan Zhendong had geen genade met Pär Gerell, die eerder nog Robin Devos met 4-0 naar huis stuurde. Oude krijger Chen Weixing die voor Oostenrijk uitkomt, zit evenmin bij de laatste 32. De grootste naam die van de tabellen verdwijnt is Quadri Aruna, de flamboyante Nigeriaan. Hij ging onderuit met 4-0 tegen de Deen Groth, een onbekende naam voor mij. De Kroaat Gacina ten slotte, legde nipt de duimen voor de Hongaar Szocs. Voor de rest vielen er geen verrassingen in dit deel van de tabel.

Dat levert volgende 16de finales op:

 1. Ma Long - Ionescu
 2. Muramatsu - Chuan Chi-Yuan
 3. Freitas - Flore
 4. Jang Woojin - Timo Boll
 5. Harimoto - Liao
 6. Lakatos - Pistej
 7. Lin Gaoyuan - Achanta
 8. Calderano - Xu Xin
 9. Zhang Jike - Lee Sangsu
 10. Gionis - Samsonov
 11. Jeong Sangsun - Fegerl
 12. Mattias Karlsson - Wong Chungting
 13. Ovtcharov - Szocs
 14. Groth - Koki Niwa
 15. Ng Pak Nam - Filus
 16. Shibaev - Fan Zhendong

Waar zitten de spannende wedstrijden?

Marcos Freitas zal het lastig krijgen tegen Tristan Flore, die in een goeie dag Ma Long al eens bijna versloeg. Timo Boll krijgt met Jang Woojin een Koreaan voorgeschoteld. Boll zit in de herfst van zijn carrière, dus makkelijk wordt het niet. Het wordt uitkijken of Harimoto zijn zegereeks voortzet. Xu Xin is de enige Chinees die niet zo'n beste vorm liet zien in de eerste 2 ronden. Ik verwacht nog altijd niet dat Hugo Calderano hem zal kloppen, maar als er één CHinees uitvliegt, dan Xu. Of het zou Zhang Jike moeten zijn, die ook al een Koreaan mag bekampen.

Mijn pronostiek voor de 8ste finale:

 1. Ma - Chuan
 2. Flore - Jang
 3. Harimoto - Lakatos
 4. Lin - Xu
 5. Zhang - Samsonov
 6. Jeong - Wong
 7. Ovtcharov - Koki
 8. Filus - Fan  

Bij de vrouwen zit de top 4 Ding, Liu, Zhu en Teng nog altijd in het zadel. Zhu neemt het nu op tegen de Japanse Ito Mima, iets om naar uit te kijken.

31 mei

Correctie: in de inleiding vergat ik een Chinees, namelijk Liu Gaoyuan. Hij is de beste van de nieuwe lichting, die op de Chinese trials het vuur aan de schenen heeft gelegd van de 4 topspelers. Liu is zeker iemand om in de gaten te houden want het niveau in China ligt zo hoog, dat elke nieuwe lichting mogelijk de vorige meteen overtreft. Alleen is het de vraag of hij meteen om zal kunnen met de omstandigheden in een internationaal toernooi.

Verder had ik onze drie Belgen over het hoofd gezien. Cédric Nuytinck, Florent Lambiet en Robin Devos, die helaas vandaag alle drie sneuvelden in de eerste ronde. Nuytinck ging voor de bijl tegen de jonge schreeuwer Harimoto. Devos spoot Dolf onder tegen Pär Gerell, de man met de amper legale punch serve.

Twee verrassingen alvast in die eerste ronde: Jeung Youngsik, waarvan ik nog voorspelde dat hij de kwaadste klant zou worden voor de Chinezen, verloor van een nobele onbekende, Lubomir Pistej, en Kristian Karlsson ging er ook al vroeger uit dan verwacht. Evenmin geplaatst zijn Tiago Appolonia, Cazuo Matsumoto en Adrian Crisan, subtoppers die toch een belletje doen rinkelen bij wie het internationaal tafeltennis een beetje volgt.

29 mei

Vandaag start in Düsseldorf het wereldkampioenschap tafeltennis.

Bij de mannen bestaat de Chinese afvaardiging uit het bekende viertal Ma Long, Zhang Jike, Xu Xin en Fan Zhendong. Ma is de nummer 1 van de wereld en Olympisch kampîoen. Hij heeft het imago van de ideale schoonzoon. Zhang is de voormalige en tweevoudige Olympische kampioen. Hij is meer een "bad boy", voor zover dat bestaat in China, en is mee daardoor enorm populair bij de vrouwelijke fans. Xu is de linkshandige penhouder en de grootste speelvogel, die hoogtes en laagtes afwisselt. Fan ten slotte is de youngster in het gezelschap. Hij combineert technisch en karakterieel het beste van Ma en Zhang en is aldus de gedoodverfde nummer 1 in de komende jaren.

China is een klasse beter dan de rest van de wereld. Er zitten echter vele kleurrijke figuren bij die restklasse, die ook een inleiding verdienen. Thuisspelers zijn oudgediende Timo Boll, linkshandige lichtvoetige aanvaller, en Dimitri Ovtcharov, die met onorthodoxe opslagen de Chinezen het vuur aan de schenen legt. Japan vaardigt de eerder verdedigende Jun Mizutani af en het wonderkind Harimoto, die opvallend hard schreeuwt bij elk punt - iets dat de jongen hopelijk nog afleert. Nog uit Japan komt de creatieve lichtgewicht Koki Niwa. De ervaren Witrus Samsonov vertegenwoordigt het tijdperk van Saive en Waldner. Met zijn 42 jaar is hij een anachronisme maar zijn kalme, consistente stijl is nog verrassend succesvol.

Als de Chinezen iemand vrezen, is het wellicht de Koreaan Jeung Young-Sik. De Koreanen zijn altijd een grotere bedreiging gebleken voor de Chinese hegemonie dan pakweg de Japanners. Ma Long beleefde spannende momenten tijdens de OS 2016, toen hij 2-0 achter stond tegen Jeung. Nog lastige klanten uit de andere Aziatische landen: penhouder Wong Chung-Ting (Hong Kong) en Chuan Chi-Yuan (Taiwan), de sparring partner van Saive in de "funniest match in history". Tot slot vermelden we nog de Braziliaan Calderano, de spectaculaire Nigeriaan Aruna, de Portugezen Freitas en Appolonia, de Fransman Gauzy en een contingent Zweden, die proberen aan te knopen met de nalatenschap van Waldner en Persson: Pär Gerell en de Karlssons Kristian en Mattias.

Als alles normaal verloopt, treffen Ma en Xu mekaar in de ene halve finale, en Zhang en Fan in de andere. De match tussen Ma en Xu zal afhangen van de vorm van de dag bij Xu Xin, die in een begenadigde toestand zeker in staat is Ma Long het nakijken te geven. In de andere halve finale zie ik niet hoe Zhang de furie van Fan Zhendong aan banden zal leggen. Volgens mij is dit toernooi voorbestemd om de overgang naar het nieuwe tijdperk te leggen, met Fan Zhendong als nieuwe nummer één.

Bij de vrouwen zal de titel alweer gaan naar de Chinezen Ding Ning, Liu Shiwen of Zhu Xou, tenzij aanstormend talent Ito Mima eindelijk kan waarmaken wat de tafeltenniswereld van haar verwacht.

https://www.youtube.com/watch?v=LvJzoCIuHrg