Individuele prestaties - een overzicht

Iets over halfweg het seizoen is het een goed moment om eens wat individuele prestaties onder de loep te nemen.

Percentages

Percentages geven natuurlijk een licht vertekend beeld over de individuele prestatie. Wie in een reeks zit onder zijn niveau, zal meer wedstrijden winnen. En wie weinig wedstrijden heeft gespeeld, zal gemakkelijker extreme percentages noteren.Toch zien we enkele opvallende prestaties:

 • Bij de jeugd spant BORIS DE WILDE (E6) de kroon. De guitige youngster won alle 15 zijn wedstrijden. Ook EGHOSA UGBO (90.5%), BEN MERTENS (89%), RAMI ABU-SHEALA (83,3%), STIJN OOSTERLINCK (81%) en STEVE BELLO (80.5%) tonen dat ze heel wat in hun mars hebben.
 • Dit jaar maakte MATTIA MENHEERE (E2) de sprong naar de volwassenencompetitie en bevestigde meteen als vaste waarde in 4de met 76,7%
 • Onze G-ploeg is duidelijk een maatje te groot voor 3de provinciale en dat zien we terug bij de prestaties van KASPER SAMYN (C6, 93.6%). en STEVEN PIRC (D0, 82,1%).
 • JOHAN BJURSTAM (E6) is de speerpunt van de recreanten die naar competitie overstapten en houdt lelijk huis in 5de provinciale. Ook in hogere reeksen pakt hij zijn winstpuntjes. Hij haalt 90.5%
 • Last but not least vinden we twee oudgedienden terug in deze lijst. Dat 2de nationale een soort van vakantieverblijf is voor Johan D'havé (B2, 78%) wisten we al, maar nu toont ook Nic Bockaert (B2 78,6%) dat hij gerust opnieuw in 1ste zou kunnen meedraaien.

Relatieve punten

De relatieve punten vertellen hoe goed je het doet tegen beter geklasseerde tegenstanders. In dit klassement zien we vooral spelers terug die boven hun officieel klassement uitstijgen en ook de kans krijgen om dat waar te maken tegen hogere klassementen. 

 • De absolute topper in dit gezelschap is natuurlijk ANWAR KOUA die als D4 maar liefst 196 punten verzamelde.
 • Na hem gaapt er een enorme kloof tot aan de ex-recreanten Jo Demol (87) en Johan Bjurstam (64).
 • Dochterlief Lara volgt met 53 punten op de vierde plaats en op 5 noteren we de heropleving van Frederik Ampe (45).
 • De top 12 wordt vervolledigd door Dieter, Robbe, Jan Van Dyck, Inge, Mattia, Steve en Ken, die als B2 al hoog op de ladder staat maar toch nog 34 punten sprokkelde.

Absolute punten

Aangezien de behaalde winstpunten hier gewoon optellen, wordt dit klassement bevolkt door spelers die veel spelen, maar die toch ook regelmatig winnen. Hier vinden we veel gemotiveerde jeugd terug, met op kop Basten (1108), gevolgd door Anwar (886), Sven (771) en Tom vanderhaegen (753) ex aequo met Jago. Onze kopman David bezet authoritair de 6de plaats. De top 12 wordt vervolledigd door Frederik, Ilias, het jonge veulen Vincent, Ken en ten slotte de vaste waarden Nic en Johan D'havé.

Belles

Op Frenois kan je ook zien wie het meeste belles heeft gespeeld. Dat gaat natuurlijk op met het aantal gespeelde wedstrijden. Wat mij interesseerde was het winstpercentage in de belles. Daarna vergeleek ik dat nog eens met het algemene winstpercentage. Wat blijkt?

 1. jeugd is beter in belles dan oudere spelers: zijn ze minder vermoeid aan het einde van een wedstrijd of hebben ze minder last van de stress of wint jeugd gewoon vaker omdat ze nog aan het klimmen zijn? Het lijkt allemaal een beetje waar te zijn.
 2. de absolute koning is STIJN GOESSENS, die een enorm verschil laat optekenen tussen zijn belle-percentage (71%), dat al het hoogste is van allen, en zijn algemene winstpercentage (54%). Ter vergelijking: David Henkens haalt ook een heel hoog belle-percentage (69%) maar haalt in het algemeen 73%. Bij David is het dus een kwestie van pure kwaliteit, terwijl we bij Stijn toch van een extra mentale sterkte mogen spreken: hij presteert nog beter onder druk. Dat wordt bevestigd als we de vorige seizoenen van Stijn bekijken: vorig jaar won hij een vergelijkbaar aantal belles (72%) en voordien zat hij telkens boven de 60%. Stijn is zonder twijfel Mr. Mental of het Belle-Beest. Nog goeie belle-spelers dit seizoen blijken Loren (69%), Ken (67%), Ashok (67%), zoon Demol (66%) en vader Demol (60%).