Balans heenronde - nationale

TTC Rooigem Gent op schema in heenronde

Op één speeldag voor het einde van de heenronde kan de balans voor TTC Rooigem opgemaakt worden en gaan we met een positief gevoel de feestdagen tegemoet.

De A-ploeg in 1ste nationale ontving vorig weekend het 2de genoteerde Villette Charleroi dat zijn verloren gegaan blazoen wil oppoetsen door terug te promoveren naar superdivisie. Dat hebben we aan den lijve mogen ondervinden want tegen dit superteam waren we niet opgewassen. Een 4-12 thuisnederlaag was het logische resultaat tegen een A-speler, 2 ex A-spelers en gelukkig 1 B2 die er met zijn pet naar gooide waardoor de nederlaag niet nog zwaarder was.

Toch mogen we met de A-ploeg terugblikken op een uitstekende heenronde. Deze reeks is abnormaal sterk, de sterkste in de laatste 10 jaar want het is zelden gezien dat meer dan de helft van de ploegen met minstens 1 A-speler speelt terwijl er in de vorige jaren misschien maar 2 A-spelers in de volledige reeks zaten.

De transfer naar TTC Rooigem van B0-kopman David Henkens is een schot in de roos, Ken Waegeman bloeit dit seizoen volledig open en stevent moeiteloos af op een B0-klassement volgend seizoen. Voeg daarbij nog de ervaring van kapitein Peter Nijs en dan heb je de basis voor onze knappe resultaten. Als 4de speler werden de 18-jarigen Jeroen Van Hoecke en Pieter-Jan Corteel regelmatig opgeroepen. Ze toonden mooie dingen maar moeten vooral leergeld betalen en aanvaarden dat de stap tussen 2de en 1ste nationale – en vooral dit seizoen – bijzonder groot is.

Rooigem A staat op een gedeelde 6de plaats alhoewel de voorsprong op de voorlaatste Braine L’Alleud slechts 3 punten bedraagt. Uitschieter in de heenronde was de 11-5 stuntzege tegen Tiège maar de 8-8 tegen het 3de genoteerde Gullegem en 10-6 thuiswinst tegen Hasselt mochten er ook zijn. De 2 gelijke spelen in de verplaatsingen naar Castellinoise en Braine zorgden er ook voor dat deze 2 degradatieconcurrenten niet dichterbij kwamen. We gaan tegen de toppers waarschijnlijk nog een paar keer zwaar op onze donder krijgen maar na Nieuwjaar rekenen we in de thuismatchen tegen Berlaar, Castellinoise en Braine op winst waardoor we onze doelstelling van een “rustig behoud” kunnen verzekeren. Echt verder kunnen onze ambities niet reiken, een beetje zin voor realiteit is hier op zijn plaats. Voor deze voorlopige 6de plaats hadden we bij aanvang van het seizoen met een heel dikke stift willen tekenen.

In 2de nationale scheert onze B-ploeg hoge toppen en parkeert het zich al het hele seizoen op de 2de plaats met 3 punten achterstand op leider Braine L’Alleud waartegen met 10-6 verloren werd. Toch wel een groot contrast met vorig seizoen toen onze B-ploeg rond deze tijd zelfs op een degradatieplaats stond. Vorig weekend zou Rooigem B normaal thuisgespeeld hebben tegen Basècles maar enkele uren voor de match lieten de bezoekers weten hun kat te sturen. 16-0 winst voor Rooigem maar toch wat een anticlimax voor de laatste thuismatch in 2016.

De C-ploeg speelt voor het eerst in de geschiedenis van TTC Rooigem in 2de nationale en voor die ploeg knepen we onze billen dicht. Wij spelen namelijk met 3B4 en 2B6 wat geen echt hoge klassementen zijn voor deze reeks. Na een moeizame start en een paar serieuze tikken van de betere ploegen uit de reeks, werd ondertussen mooi uit het dal gekropen en vorig weekend zelfs met 16-0 gewonnen van de voorlaatste Nodo. Hierdoor staat onze C-ploeg op een verdienstelijke 8ste plaats met 5 punten voorsprong op de voorlaatste. Het ziet er dus heel goed uit om ons verblijf in 2de nationale te verlengen.

De D-ploeg in landelijke verwierf vorig seizoen slechts op de slotspeeldag zekerheid over het behoud, dus ook daar waren we voorzichtig met onze ambities. Die ploeg in landelijke is voor onze club wel belangrijk want we willen absoluut dat onze vele talentvolle jeugdspelers minstens tot dit niveau kunnen doorstromen maar dan moet je natuurlijk wel een ploeg hebben die in die reeks speelt.

Maar ook met deze ploeg is er geen vuiltje aan de lucht. Na 10 speeldagen staan we op een mooie 5de plaats en vorig weekend werd gelijkgespeeld tegen de 2de Meulebeke.

Samengevat kunnen we dus heel tevreden zijn over het 1ste deel van de competitie. Wij gaan voor stabiliteit dit seizoen en dat ziet er goed uit want er is nergens sprake van acute degradatiekoorts en het is onze bedoeling dat zo te houden na Nieuwjaar.

Patrick Van Hoecke

Interclubleider TTC Rooigem Gent